Riviercruise Gorinchem

Over Gorinchem

De grootste authentieke vestingstad van Nederland

Gorinchem staat bekend als de leukste vestingstad van Nederland. Het is ook de grootste authentieke vestingstad die Nederland heeft. De vijf kilometer lange stadswallen lopen helemaal rond en geven een prachtig uitzicht over de rivieren. vroeger was Gorinchem een strategisch bolwerk in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Overal waar je gaat herbeleef je een deel van die geschiedenis. Op slechts 5 minuten loopafstand van de bruisende, historische binnenstad bevindt zich een perfecte afmeerlocatie voor riviercruiseschepen. Vanaf hier lopen uw passagiers naar de vele bezienswaardigheden in de stad of gaan zij aan boord van de naastgelegen veerdienst om de Vestingdriehoek te ontdekken.

Activiteiten in Gorinchem

Stadswandeling met gids

Wandel langs historische highlights en luister naar echte Gorcumse verhalen. Van de Martelaren van Gorcum en avonturier Hendrick Hamel tot Napoleon en de vlucht van Hugo de Groot in een boekenkist.

stadswandeling

Molens

Als je over de vestingwallen loopt, kom je nog twee stenen korenmolens tegen waar het graan tot meel werd gemalen. Molen de Hoop dateert uit 1764, molen Nooit Volmaakt werd in 1718 gebouwd.

cultuur

Hendrick Hamel museum

De Gorcumse zeeheld Hendrick Hamel wordt gezien als de ontdekker van Korea, dankzij het reisverslag dat hij schreef in opdracht van de VOC. In zijn geboortehuis is nu een museum gevestigd.

hamel

Torenklimmen

De Grote Toren zie je al van ver. Het is dan ook het meest opvallende gebouw in de binnenstad van Gorinchem. Nog leuker is zelf de toren beklimmen en het onvergetelijke uitzicht over de rivieren ervaren.

toren

Gorcums Museum

Het vertelt de geschiedenis van de stad, heeft een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw en laat Gorcumse kunst van nu zien. De Martelaren van Gorcum hebben er een eigen plaats.

museum

Proeverijen/workshops

De binnenstad van Gorinchem kent veel speciaalzaken op het gebied van eten en drinken en ambacht. Denk aan Sweet Ima en Kaatje Jans. De enthousiaste ondernemers heten uw gasten welkom voor een proeverij of workshop.

20191129-mvbl2321

Vestingdriehoek

De enige plek ter wereld waar men op één dag twee vestingsteden, een kasteel en een fort bezoekt.

Samen met de omliggende plaatsen Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren vormt Gorinchem de Vestingdriehoek. Het gebied is één van de mooiste onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ooit waren het kasteel, het fort en de vestingen bedoeld om de vijand tegen te houden. Nu staan de poorten wijd open. Met tal van veerverbindingen over de Merwede, Waal en Afgedamde Maas is de hele Vestingdriehoek te beleven, maar is ook de Brabantse Biesbosch binnen handbereik.

Activiteiten in de Vestingdriehoek

Slot Loevestein

Direct voor de slotpoort vindt men de op- en afstapplaats van de veerdienst. Het kasteel is de plaats waar vanuit rechtsgeleerde Hugo de Groot ontsnapte in een boekenkist, maar kent nog veel meer mooie verhalen.

Stadswandeling Woudrichem

Ontdek de authentieke vestingstad gelegen op de plaats waar Maas en Waal samenkomen. Bekend om zoetwatervisserij-verleden.

Fort Vuren

Fort Vuren staat al eeuwenlang te pronken in de uiterwaarden langs de Waal. Het vestingwerk werd in 1844 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie om te voorkomen dat de vijand richting het westen trok.

Biesbosch museumeiland

Met de veerpont naar Werkendam sta je zo aan de rand van de Brabantse Biesbosch. Dit is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa.

loef
wou
fort
biesb

Passagierssteiger Gorinchem

cruis2

Over

Faciliteiten

In de Tweede Voorhaven - aan de Boven Merwede - beschikt Gorinchem over een steiger voor riviercruiseschepen. De vestingstad biedt een perfecte afmeerlocatie voor maximaal twee schepen tot 135 meter. De steiger bevindt zich in het parkachtige terrein Buiten de Waterpoort.

geschikt voor 2 schepen tot maximaal 135 meter

dubbel afmeren

op 5 minuten loopafstand van binnenstad Gorinchem

Drinkwater

Walstroom

afvalophaalservice

Locatie

Deze pagina is een initiatief van:

GG_logo_rgb
Logo-met-slogan
Unknown