Natuur in de buurt

voorziening

Natuur in de buurt

De Linge

In Gorinchem mondt de Linge uit in de Merwede. De Linge doorkruist de binnenstad van Gorinchem in een bovenstad en een benedenstad met veel historie. De Linge is een prachtige rivier en voor jachten bevaarbaar tot Geldermalsen. Bekend zijn de bloesems van de fruitbomen in het voorjaar, maar de Linge is ook prachtig in de zomer en het najaar. Watersporters zijn welkom wanneer ze respect tonen voor milieu en natuur. Een van de regels voor de scheepvaart op de Linge, is de beperkte maximum snelheid om de kwetsbare oevers te beschermen tegen te veel golfslag. Hier wordt regelmatig op gecontroleerd. Rustig varen past perfect bij deze plek waar je wordt uitgenodigd om te onthaasten. Veel informatie over de Linge staat op www.lingelandschap.nl . Nieuws over dit gebied vind je op www.ronddelinge.nl

Vestingwallen Gorinchem

Loop de wallen rond, een prachtige wandeling rondom de hele stad. Je komt langs vele mooie plekken en prachtige vergezichten op de rivier! De scheepvaart, de Hollandse luchten en het mooie gebied Buiten de Waterpoort. Dalempoort is een de enig bewaarde stadspoort van Gorinchem en is onderdeel van de vestingwallen. Je kunt onder de poort doorlopen en komt dan op een oud pad dat de uiterwaarden inloopt. Dit is ook een leuk met de hond: kwartiertje lopen van de haven. Hier kan de hond even lekker rennen en zwemmen.

Nationaal park De Biesbosch

In 2017 is de Lingehaven erkend gastheer van de Biesbosch geworden. Met dit certificaat laten we zien belang te hechten aan belangrijke natuurgebieden waaraan wij grenzen. De Biesbosch is een geweldige bestemming vanuit Gorinchem. Je kunt er natuurlijk zelf heen varen met de boot. Vanuit de Lingehaven is dat een mooie volgende stop en een aanrader. Maar het is ook een geweldig gebied om te fietsen. Stap met de fiets aan boord van de snelle veerboot naar Werkendam. (Kijk op Riveer voor de dienstregeling) Vanaf de veersteiger Werkendam rijd je zo de Biesbosch in. De Noordwaard is in het project Ruimte voor de Rivier geheel op de schop gegaan en het resultaat is verbluffend. Schitterende wetlands, grote grazers, de visarend, lepelaars, kortom een rijke flora en fauna waar je over nieuwe fietspaden kris kras doorheen kunt gaan. Ook het vernieuwde Biesbosch museum met horeca en terras is aanrader op de route.

Als gastheer van de Biesbosch bezoeken wij jaarlijks bijeenkomsten.

Munnikenland

Slot Loevestein is natuurlijk prachtig om te bezoeken, maar ook natuur/cultuurgebied erom heen is een aanrader. Het Munnikenland is in het project Ruimte voor de Rivier op de schop gegaan en opnieuw ingericht. Het is hier mooi wandelen en fietsen. Er zijn struinpaden, GPS routes en Staatsbosbeheer organiseert regelmatig speciale tochten o.l.v. een gids. De reis naar dit gebied gaat over water. Vanuit Gorinchem vaar je een prachtige tocht naar Slot Loevestein met de veerdienst of de watertaxi van Riveer. Er zijn geen afmeer mogelijkheden voor jachten bij Slot Loevestein of Fort Vuren.