Cruisevaart

golftest

Cruisevaart Gorinchem

Dicht tegen de historische stadskern

Corona regeling 2020

Corona heeft gedurende 2020 een enorme impact gehad op de cruisebranche. Dat geldt voor de rederijen zelf en voor de partijen die hiermee samenwerken. Bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van steigers of door het invullen van programma’s. Ook voor Gorinchem kwam deze klap hard aan. Volgens onze normale voorwaarden kan een rederij niet vrijblijvend annuleren in Gorinchem. Toch menen we dat het goed is om maatwerk te leveren in deze uitzonderlijke situatie en moeilijke tijd. Dus heel goed nieuws voor de betrokken rederijen! Gorinchem zal het havengeld van de periode 13 maart tot 31 december 2020 crediteren naar alle rederijen die moesten annuleren.

Wat betekent dit?

 • De coulance regeling geldt voor de periode 13 maart-31 december 2020.
 • De regeling is alleen van toepassing wanneer een schip niet is geweest.
 • Het havengeld wordt volledig gecredtieerd
 • Het reserveringsgeld wordt wel in rekening gebracht (administratiekosten)
 • Afdeling financien streeft ernaar dit zo snel mogelijk af te ronden voor de betrokken rederijen.
 • Rederijen hoeven niets te doen. De afhandeling wordt opgepakt door de afdeling financien van Gorinchem. Er komt een herberekening van deze periode en betrokkenen ontvangen daarover vanzelf bericht.

Deze tegemoetkoming doen we omdat we geloven in een samenwerking en vertrouwen hebben in een toekomst voor de cruisevaart in dit gebied. Corona kwam op een moment dat we juist de keuze hadden gemaakt om in te zetten op verdere ontwikkeling. We willen investeren in de riviercruisevaart en samen met de branche optrekken in dit prachtige rivierengebied, gaan inzetten op de rijkdom en de kansen die er liggen. Het toeristische product vanaf de riviercruisevaart is rijk en heel aantrekkelijk. We zitten in een fantastisch, typisch Hollands rivierengebied. Vanaf de aanlegsteiger stappen gasten zo aan boord van de veerdienst om de overkant op een gemakkelijke en originele manier te verkennen of stappen zij zo de historische Gorcumse binnenstad in. Wil je meer weten over mogelijkheden ter plaatse? Neem dan contact met ons op via 0183 – 659 314 of lingehaven@gorinchem.nl.

Corona 2020 (Deutch)

Corona hat die Kreuzfahrtindustrie im Laufe des Jahres 2020 stark beeinflusst. Dies gilt für die Reedereien und für die Parteien, die mit ihnen zusammenarbeiten. Zum Beispiel durch die Bereitstellung von Stegen oder durch das organisierensehr von Programmen. Dieser Schlag traf auch Gorinchem sehr hart. Unter unseren normalen Bedingungen kann eine Reederei in Gorinchem nicht unverbindlich stornieren. Trotzdem halten wir es für gut, in dieser außergewöhnlichen Situation und schwierige Zeit Anpassungen vorzunehmen. Das sind sehr gute Nachrichten für die beteiligten Reedereien. Dies bedeutet, dass Gorinchem die Hafengebühren für den Zeitraum vom 13. März bis 31. Dezember 2020 allen Reedereien gutschreibt, die stornieren mussten.

Was bedeutet das?

 • Die Zahlungsvereinbarung gilt für den Zeitraum vom 13. März bis 31. Dezember 2020
 • Die vereinbaring gilt nur wenn das Schiff nicht in Gorinchem hat angelegt.
 • Die Hafengebühren werden vollständig gutgeschrieben
 • Die Reservierungsgebühr wird berechnet
 • Unsere Finanzabteilung bemüht sich, dies für die beteiligten Reedereien, so schnell wie möglich zu erledigen.
 • Reedereien müssen nichts tun. Die Abwicklung erfolgt durch die Finanzabteilung von Gorinchem. Dieser Zeitraum wird neu berechnet und die beteiligten Parteien erhalten automatisch eine Nachricht.

Wir leisten diese Entschädigung, weil wir an eine Zusammenarbeit glauben und Vertrauen in eine Zukunft der Kreuzfahrtschifffahrt in unserer Region haben Corona kam zu dem Zeitpunkt, gerade wo wir uns auf die weitere Entwicklung konzentrieren wollten. Wir wollen in die Flusskreuzfahrtschifffahrt investieren und mit der Industrie in diesem wunderschönen Flussgebiet zusammenarbeiten und uns auf den Reichtum und die Chancen konzentrieren, die dort liegen Das touristische Produkt der Flusskreuzfahrt ist reich und sehr attraktiv Wir befinden uns in einem fantastischen, typisch niederländischen Flussgebiet. Vom Steg aus können die Gäste bequem mit der Fähre die andere Seite auf einfache und originelle Weise erkunden oder direkt in die historische Innenstadt von Gorcumse einsteigen. Möchten Sie mehr über die lokalen Optionen erfahren? Bitte kontaktieren Sie uns unter 0183-659314 oder lingehaven@gorinchem.nl

In de tweede voorhaven van Gorinchem – gelegen aan de Boven Merwede – bevindt zich een steiger voor cruisevaart. De aanlegsteiger Buiten de Waterpoort is geschikt voor riviercruiseschepen tot maximaal 135 meter en ligt dicht tegen de historische stadskern. De stad biedt niet alleen een perfecte afmeerlocatie voor één of twee schepen. Het gebied heeft ook voldoende mogelijkheden om gasten een onvergetelijk bezoek te bezorgen. Vanaf het parkachtige terrein lopen zij zo de Gorcumse binnenstad in, of stappen zij aan boord van de veerdienst om de overkant te verkennen.

Tarieven

Havengeld per m3 (lengte x breedte x diepgang schip)€ 0,21
Reserveringskosten per dag(deel)€ 35,85
Water per m3*€ 2,03
Stroom per kWh*€ 0,33
Servicekosten water of stroom (per keer)€ 11,00

* Op aanvraag mogelijk

Reserveren

Reserveren voor de aanlegsteiger Buiten de Waterpoort is verplicht via het reserveringsformulier. Een reservering staat pas vast nadat u een bevestiging hebt ontvangen voor akkoord.

De passagierssteiger biedt plaats aan maximaal 2 schepen van ongeveer dezelfde afmeting. Wanneer u de tweede bent die een reserveringsaanvraag indient, plaatsen we uw schip langszij bij een ander schip. We nemen contact met u op als we twijfelen of dit mogelijk is. Daarnaast hanteert de gemeente Gorinchem een voorrangsregel voor riviercruiseschepen met een programma in het gebied.

 1. Reserveringen van de steiger in combinatie met een programma in regio Gorinchem vallen in categorie 1. Deze reserveringen hebben voorrang wanneer er verschillende aanvragen zijn voor de passagierssteiger op dezelfde datum/tijdstip.
 2. Reserveringen van de steiger zonder een programma aan te bieden in regio Gorinchem vallen in categorie 2. Wij behandelen deze aanvraag niet met voorrang wanneer er op dezelfde datum/tijdstip een aanvraag is in categorie 1.

Annuleren of omboeken

Annuleren voor een ligplaats kan uitsluitend via lingehaven@gorinchem.nl.

 • Bij annulering tot 1 maand voor de reserveringsdatum krijgt u 50% korting op het havengeld van een nieuwe reservering voor de passagierssteiger in Gorinchem. De reserveringskosten krijgt u niet retour.
 • Bij annulering minder dan 1 maand voor de reserveringsdatum bent u het gehele bedrag voor de ligplaats verschuldigd.
 • Voor een omboeking van schepen van dezelfde rederij voor dezelfde reservering (datum en tijd) is geen nieuwe reservering nodig. Een verzoek tot omboeken kan uitsluitend via lingehaven@gorinchem.nl.
 • Wijziging van datum, tijd, afmetingen schip of factuuradres wordt gezien als een nieuwe reservering. De eerder gemaakte reserveringskosten krijgt u niet retour.

Faciliteiten

Voetgangersgebied en uitzonderingen
De steiger bevindt zich in een voetgangersgebied. Het terrein is afgesloten met een beweegbare paal. Het terrein afrijden is altijd mogelijk. De auto dicht bij de paal rijden en de paal zakt dan automatisch. Om van buitenaf het terrein op te komen, maakt u gebruik van de meldknop (24/7 bewaking met cameratoezicht) Monteurs of vervoer t.b.v. bevoorrading van het schip kunnen, na melding bij de paal, dus altijd het schip bereiken.

Afval
Passagiersschepen die de steiger hebben gereserveerd kunnen contact opnemen met Reinigingsdienst Waardlanden 0183  68 1111 info@waardlanden.nl. U kunt melden dat u de steiger voor passagiersschepen Buiten de Waterpoort in Gorinchem gebruikt. Zij maken dan met u een afspraak over het ophalen van vuil. Wanneer u al van te voren weet dat u afval wilt aanbieden, is het raadzaam al een paar dagen voor uw komst even contact op te nemen met de reiniging.