Historische haven

Zicht op historische haven

Historische haven

In het verlengde van de Lingehaven bevindt zich de historische haven van Gorinchem. De haven biedt 6 vaste ligplaatsen aan de rand van de binnenstad, nabij korenmolen Nooit Volmaakt. Deze ligplaatsen zijn eigendom van de gemeente Gorinchem en worden verhuurd aan bewoonde, historische schepen. Op dit moment zijn alle vaste ligplaatsen in de historische haven bezet. Wanneer er een ligplek beschikbaar is, maken we dit openbaar en bekend via de Landelijke Vereniging Behoud Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) en kunnen gegadigden zich bij ons melden. Er wordt niet gewerkt met een wachtlijst.

HH1
HH2
HH3

Er liggen vier schepen aan de Ondervloed en twee schepen aan de Vijfde Uitgang. Samen met de molen op de vestingwal vormen ze een fotogeniek plaatje. De varende monumenten getuigen van de geschiedenis van de binnenvaart in Gorinchem. Dit soort schepen voeren vroeger door de Lingehaven heen, zorgend voor bedrijvigheid en handel in de binnenstad.

Deze schepen vind je op dit moment in de historische haven:

  • Magdalena, sleepklipper uit 1887
  • Verandering, Belgische beurtmotor uit 1914
  • Twee Gezusters, klipperaak uit 1912
  • Hoop op Welzijn, klipperaak uit 1922
  • Hendrika, tjalk 1902
  • Onderneming, tjalk uit 1900

Overnachten in historische haven

Kun je met je boot niet onder de Korenbrug door of ligt de haven vol? Dan mag je als passant in de historische haven afmeren. Vraag wel toestemming om langszij te liggen of neem een vrije ligplaats als een bewoner met schip tijdelijk weg is. Het passantentarief in deze haven is hetzelfde als in de Lingehaven. Een uitzondering geldt voor erkende historische schepen, vergelijkbaar met de bewoonde schepen. In dat geval krijg je een korting van 50% op het passantentarief. Voor deze schepen geldt dat ze moeten afrekenen op het havenkantoor naast de Lingesluis. Alle andere schepen kunnen het tarief voldoen met AanUit.net. Je kunt in de historische haven niet profiteren van stroom- of watervoorzieningen.

HH5

Stoomsleepboot Jan de Sterke

De stoomsleepboot Jan de Sterke is een varend monument en wordt onderhouden door een stichting met een groep van vrijwilligers. Het schip is gebouwd in 1913 en is 15 x 3.80 mtr. De gemeente Gorinchem biedt het schip in de zomermaanden een ligplek aan de Ondervloed en in de winter bij de Kriekenmarkt naast de Lingesluis. Het schip vaart op kolen gestookt door het hele land en laat zich graag zien op evenementen. Dinsdag is het de dag van de vrijwilligers van de stoomboot. Dan is er bijna altijd wel iemand aan boord aan het werk. Zij vertellen u graag meer over het schip, dus loop gerust langs om te kijken of een praatje te maken.

Knipsel-sabina-nieuw

Sabina Henrica

Het schip de Sabina Henrica is een rondspantvlet en gebouwd in 1967 bij de Scheepswerf Gebroeders Damen in Hardinxveld-Giessendam, de bakermat van de huidige Damen Shipyard Group. Deze vlet was een bestelling van Rijkswaterstaat die het schip inzette als begeleidingsschip bij de Volkeraksluizen. Later is het schip door Rijkswaterstaat gebruikt als inspectieschip in de Biesbosch. Na wat omzwervingen is deze vlet uiteindelijk teruggekocht en volledig gerestaureerd. In 2015 is het schip weer in de vaart gekomen als historisch bedrijfsvaartiuig. Dit varend erfgoed ligt bij de Lingesluis als icoon voor de sterke verbinding tussen Damen Shipyard en Gorinchem.