lingehaven@gorinchem.nl     0183 65 93 14
Nieuws

Een leuk én groen gesprek

Eind maart 2020 had Natasja, medewerker bij de Lingehaven, een enthousiast gesprek met Miriam de Swart voor een artikel in de Stad Gorinchem. Gespreksstof was de Lingehaven en hoe je als haven bezig kunt zijn met duurzaam. Leuk om te lezen!

Lingehavenconcert 2019
Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september was de Lingehaven voor de zesde keer het toneel van het Lingehavenconcert. Het gratis openluchtconcert is dit jaar voor het eerst vanuit de haven zelf te bezoeken! Dus kom je op vrijdag of zaterdag met de boot? Dan kun je eersterangs genieten van klassieke, eigentijdse en populaire muziek onder leiding van diverse orkesten. Luister bijvoorbeeld naar de prachtige filmmuziek van Hans Zimmer of naar The Voice of Holland winnaar Dennis van Aarssen. Langs het vernieuwde Eind – dat omgetoverd is tot een echte Lingehaven-boulevard – vind je deze dagen verschillende foodtrucks voor een hapje en een drankje.

Zomerfeest 2019: artiesten zijn bekend
In de laatste week van de zomervakantie – van 27 augustus tot 1 september – staat Gorinchem traditioneel in het teken van het Zomerfeest. Dat is vijf avonden lang genieten van gratis openluchtconcerten in de binnenstad, met niet de minste namen op de bühne. Artiesten als Edsilia Rombley, Rondé, Ali B en Davina Michelle zullen er dit jaar bij zijn op de Groenmarkt. Op de Varkenmarkt brengen Nederlandstalige artiesten de hele week leven in de brouwerij. Ben jij er ook bij?

Eind: vernieuwe boulevard langs de haven
Het Eind – de straat langs een deel van de haven – is opnieuw bestraat. De straat is nu niet meer voorzien van parkeerplaatsen en is een soort boulevard geworden. Voetgangers en fietsers staan in de voorhoede en auto’s zijn te gast. Hierdoor is het niet alleen veiliger, maar oogt het ook een stuk gezelliger langs de trappen van de haven. Daarnaast is het gedeelte langs de haven voorzien van nog meer fietsenstallingen.

Groene opening Open Havendag
Dat de Open Havendag een duurzaam thema kreeg was niet zonder reden! Deze maand hoorden we dat we de Blauwe Vlag weer een jaar mogen voeren als Lingehaven. Tijdens de opening van ons evenement vierden we dit en werd de vlag officieel gehesen door bedrijfsleider Johan Hania en wethouder Ro van Doesburg. Daarnaast werd bij deze opening onze groene OV-route gepresenteerd. Het is de leukste en meest duurzame weg van het station in Gorinchem richting de haven en veerdienst. Gewoon door de straat schoon te spuiten onder het sjabloon.

Nachtje Gorinchem? Stap eens op een andere boot!
Plannen om wat langer in Gorinchem te blijven deze zomer? Stap dan eens van de ene boot op de andere! Tot en met augustus vaart veerdienst Riveer iedere dag van Gorinchem naar Zaltbommel. Dat betekent met 40 kilometer per uur over de brede Waal varen. Als bootliefhebber moet dat toch aantrekkelijk klinken!? Deze verbinding gaat één keer per dag vanuit Gorinchem rechtstreeks naar Zaltbommel, om 9.30 uur. Daarna gaat het met overstappen bij kasteel Loevestein. Lees hier hoe dat werkt. Je kunt ook alleen oversteken naar Woudrichem of Loevestein. Kijk op www.riveer.nl voor meer informatie.

Thema duurzaamheid op Open Havendag
Als haven met de Blauwe Vlag geven we de Open Havendag voor het eerst een officieel duurzaam tintje! Onder andere het Kringloopcentrum Gorinchem levert een belangrijke bijdrage aan het Open Havenontbijt, de leerlingen van een Gorinchemse school geven presentaties over hun duurzame project. En Gorinchem Beweegt komt op het terrein van hun afval af door superleuke interactieve prullenbakken neer te zetten. Kom jij ook?

Zomerloterij met leuke prijzen!
Kom jij deze zomer met de boot naar onze Lingehaven? Doe dan mee aan onze zomerloterij! Het hele seizoen maak je kans op fantastische prijzen. De ene keer zijn dat zomerse cadeaus of echte Gorcumse cadeaus, zoals zoute bollen en de andere keer cadeaus waarmee je een steentje bijdraagt aan het milieu. Meedoen is heel simpel: wanneer je havengeld af komt rekenen mag je een lootje trekken. Je ontdekt meteen of je gewonnen hebt. Het winnende nummer en de prijs vind je op onze balie.

Pinnen is groener en goedkoper
Reken je in de Lingehaven het havengeld af met je pinpas of creditcard? Dan belonen we je met een groene pinkorting van 10%! Om in de huidige tijd op een gezond prijspeil te staan, was een wijziging dit jaar weer nodig. Wel geven wij hier een duurzame wimpel aan, door korting te geven op pinbetalingen. Het reduceren van contant geld betekent namelijk een lagere CO2-uitstoot. Pinnen is dus veiliger, duurzamer en goedkoper!

Grote schoonmaak op bodem Lingehaven
Inmiddels is het een traditie geworden in het voorjaar: de grote schoonmaak in de Lingehaven. Professionele duikers van het bedrijf Maksor Diving uit Werkendam haalden begin april weer allerlei troep uit onze stadshaven. In twee dagen werden onder andere enkele fietsen, ijzeren stoelen en divers klein spul van de bodem gehaald. Aan het einde van de dagen werd dit vuil opgehaald door de Gorcumse reinigingsdienst Waardlanden. Een mooie samenwerking om de haven voor te bereiden op het nieuwe seizoen!

Groene schoonmaakproducten
Lingehaven is in 2018 compleet over gegaan naar groene schoonmaak producten. Producten met een groen keurmerk die dus minder belastend zijn voor natuur en milieu. En we maken daarnaast ook schoon met microvezel wat zelfs zonder schoonmaakmiddel gebruikt kan worden. Wat staat er eigenlijk bij u aan boord? Vaak zijn er prima alternatieven voorhanden. Pleziervaart is het mooiste wanneer het gebeurt met oog voor natuur en milieu.

(h)eerlijke paaseieren
Tweede Paasdag brachten wij gekookte eieren bij onze passanten in de Lingehaven. Een paasontbijtje is immers pas compleet met een eitje! Natuurlijk waren dit eieren waar iedereen zich kiplekker bij voelt. Eieren met oog voor dier en en milieu, 3 sterren Beter Leven, afkomstig van een bedrijf dat gebruik maakt van zonnepanelen, eieren levert in composteerbare doosjes van zetmeel, kortom van een bedrijf dat innovatie hoog in het vaandel heeft staan.

Zomer schoonmaak zwerfafval haven
In juli en “een verkeerde wind” lag er weer zoveel vuil in onze Lingehaven opgehoopt dat we het niet langer wilden aanzien. Twee van onze zomerkrachten zijn op vrijdag 27 juli, een bloedhete dag, de haven ingegaan, met stalen roeiboot en met kajaks om overal in de haven te vissen op afval. Gewapend met knijpstokken en vuilniszakken hebben ze een enorme hoeveelheid rommel uit de haven gevist. Vier grote vuilniszakken vol was het resultaat. Uiteraard is het verdrietig dat dit nodig is. Maar de haven ziet er nu weer geweldig uit en we hopen dat dit weer even zo blijft. Helpen jullie mee met schoon houden?

Parasols
Onze parasols waren na tien jaar aan vervanging toe. Gaten in het te slappe doek en dunne textiel door het trotseren van weer en wind bij ons havensluiskantoor. De standaard en armatuur van de parasols waren nog in goede staat. Vervangen wel zonde dus. Daarom is ervoor gekozen om de parasols opnieuw te laten bekleden. Dat is vakkundig door het bedrijf THOM uit deze regio gedaan. Het ziet er weer keurig uit en we kunnen weer jaren vooruit.