Duurzaam nieuws

golftest

Lingehaven heeft opnieuw Blauwe Vlag en Groene Wimpel

De Lingehaven mag in 2022 voor de twaalfde keer op rij de Blauwe Vlag hijsen. De officiële milieuonderscheiding werd op 12 mei uitgereikt aan jachthavens die bewezen hebben schoon en veilig te zijn. Sinds 2017 mag de Lingehaven daar ook de Groene Wimpel aan toevoegen, vanwege de extra inspanningen die de haven doet op het gebied van duurzaamheid.

Om de uitreiking van de Blauwe Vlag te vieren met onze havengasten verrassen we ze (tot de voorraad strekt) met een 'groen' cadeau, een microvezeldoekje. Met zo'n schoonmaakdoekje heb je namelijk geen schoonmaakmiddel nodig. Deze middelen verminderen zelfs de werking én zijn slecht voor het milieu. Het doekje heeft juist de kracht om vuil vast te houden zonder het verder te verspreiden. En die schone gedachte verspreiden wij graag, vandaar onze keuze voor dit cadeau!

Om gecertificeerd te worden voor zowel Blauwe Vlag als Groene Wimpel moet een haven aan strenge criteria voldoen. “We zijn trots dat dit al zolang lukt. Onze groene gedachte begon klein. Maar inmiddels zijn er diverse duurzame stappen gezet en maken we onder andere gebruik van groene schoonmaakproducten, duurzame verlichting en nemen we ook onze gasten steeds meer mee in het groene verhaal. Wie dat wil kan gratis een kajak meekrijgen om vuil te vissen uit de haven. Deze innovatieve instelling zorgt ervoor dat de vlag al zo’n lange tijd in de haven wappert.”

blauw
20220317_095434

Schoon het nieuwe seizoen in

Zwerfafval is een wereldwijd vraagstuk waar wij als haven aandacht aan besteden. In voorbereiding op het zomerseizoen wordt er jaarlijks een opruimronde door de haven gedaan door de duikers van Maksor Diving. Het afval onder het wateroppervlak wordt er dan uitgehaald. Dat is goed voor de veiligheid én voor het milieu. Het vuil (zie foto hieronder) is vervolgens opgehaald door Reinigingsdienst Waardlanden. Daarnaast heeft de Rotaryclub Gorinchem tijdens de Nationale Opschoondag zwerfafval opgeruimd rondom de haven. Een goed begin van het seizoen is het halve werk...

20220321_090316
20220321_090316
20220317_132430
276122322_1807860529399368_6119356375813516930_n

Lingehaven hoopt opnieuw op Blauwe Vlag en Groene Wimpel

De Lingehaven hoopt in 2022 voor de twaalfde keer op rij de Blauwe Vlag te mogen hijsen. De officiële milieuonderscheiding wordt in mei uitgereikt aan jachthavens die bewezen hebben schoon en veilig te zijn. Sinds 2017 mag de Lingehaven daar ook de Groene Wimpel aan toevoegen, vanwege de extra inspanningen die de haven doet op het gebied van duurzaamheid.

Om gecertificeerd te worden voor zowel Blauwe Vlag als Groene Wimpel moet een haven aan strenge criteria voldoen. “We zijn trots dat dit al zolang lukt. Onze groene gedachte begon klein. Maar inmiddels zijn er diverse duurzame stappen gezet en maken we onder andere gebruik van groene schoonmaakproducten, duurzame verlichting en nemen we ook onze gasten steeds meer mee in het groene verhaal. Wie dat wil kan gratis een kajak meekrijgen om vuil te vissen uit de haven. Deze innovatieve instelling zorgt ervoor dat de vlag al zo’n lange tijd in de haven wappert.”

Blauwe Vlag

Plan voor verbouwing voorzieningengebouw

Er wordt gewerkt aan een ontwerp voor een ingrijpende verbouwing van het huidige voorzieningengebouw van de haven op de Derde Waterkering. Het sanitairgebouw staat er sinds 1988 toen de haven na een grootse renovatie werd opgeleverd als passantenhaven. Het gebouw is toe aan een update die past in de huidige tijd, bij de pleziervaart van vandaag en de omgeving. Daarnaast moet een verbouwing aansluiten bij de duurzaamheidsambities van de Lingehaven als Blauwe Vlag én Groene wimpel haven én de groene ambities van de gemeente Gorinchem. Het havengebouw bevindt zich op een prominente plek. Met zorg wordt er gekeken wat er past in een beschermd stadsgezicht op deze plek met veel historie.

In het plan komen hergebruik van douche- en spoelwater en energiezuinige verlichting aan bod. Ook komt er een nieuwe indeling, waardoor het gebouw in de winterperiode gedeeltelijk gesloten kan worden, wat bespaart op energie- en schoonmaakkosten. Ook gaan we werken met natuurlijk licht en bekijken we zaken als ventilatie en toegankelijkheid voor een brede doelgroep. Buiten kijken we naar het vervangen van het zonnescherm door natuurlijke schaduw met bomen.  Zo kun je bijdragen aan vergroening van de haven én de binnenstad.

Passanten kiezen graag voor ligplaats in binnenstad

De Gorcumse Lingehaven is een aanrader voor watersporters. Dat geven ruim negen op de tien passanten aan. Zij namen in 2020 deel aan een klanttevredenheidsonderzoek van de haven. Het is de eerste keer dat de Lingehaven zo’n onderzoek doet onder haar gasten, met onder andere de overstap naar het digitale betalingssysteem Easy to Pay AanUit.net als aanleiding. De organisatie streeft er altijd naar om haar dienstverlening te verbeteren. De uitkomsten worden beschouwd als een advies hiervoor. 

De meerderheid van de gasten die de enquête invulden, doet de haven ieder jaar ten minste één keer aan. Voor slechts 7% van de respondenten was het de eerste keer in Gorinchem. De charme van een ligplaats in de binnenstad wordt als voornaamste reden van het bezoek genoemd. Daarnaast geeft maar liefst de helft van de passanten aan dat ze de Lingehaven bezoeken vanwege de vriendelijkheid van het personeel.

Opvallend is dat het personeel soms wel gemist werd. Dit heeft vooral te maken met de overstap naar het digitale betalingssysteem Easy to Pay AanUit.net en de aanscherpte corona-maatregelen, waardoor gasten werden opgeroepen zo min mogelijk naar kantoor te komen. Juist om die redenen liep het Lingehaven-personeel zelf nog vaker langs de schepen. De overstap naar Easy to Pay AanUit stemt op zichzelf wel tot tevredenheid. Bijna zeven op de tien gasten geven aan hier (zeer) tevreden over te zijn.

Easy to Pay AanUit is een groene keus

Sinds 2020 maakt Lingehaven gebruik van Easy to Pay AanUit. Dit betekent dat je gewoon vanaf je boot kunt betalen met een mobiele telefoon, tablet of laptop. Passanten die niet met de app willen of kunnen betalen, kunnen ook nog steeds op het Lingehavenkantoor terecht. Op kantoor kunnen we ook helpen de app op je mobiel te zetten.

De Lingehaven koos onder andere uit duurzame overwegingen voor deze  betaalmethode. Contante betalingen zijn belastender voor het milieu vanwege het vervoer van munt- en briefgeld. Daarnaast besparen we met Easy to Pay AanUit ook op papier en administratie. Met de betaalmethode zetten we dus weer een nieuwe stap in onze groene ambities.

app

Zo weinig mogelijk papier

Lingehaven heeft ervoor gekozen om af te stappen van de niet-duurzame papieren folders. Alle relevante informatie delen we via onze website, social media en de nieuwsbrieven (ga naar onze homepage om aan te melden). Daarnaast worden de vitrines langs de haven voorzien QR-codes. Met je mobiele telefoon kun je deze codes scannen, waarna je automatisch bij de juiste informatie op onze website terecht komt. En vragen of bijkletsen met de medewerkers van de haven kan natuurlijk ook nog altijd.

Opruimronde door de haven

Zwerfafval is een wereldwijd vraagstuk waar wij als haven aandacht aan besteden. In voorbereiding op het zomerseizoen wordt er jaarlijks een opruimronde door de haven gedaan door de duikers van Maksor Diving. Het afval onder het wateroppervlak wordt er dan uitgehaald. Dat is goed voor de veiligheid én voor het milieu.

actueel1
actueel2

Op loopafstand bevers spotten

De stadswallen in 'onze achtertuin' zijn aangemerkt als natuurterrein. Dit betekent dat de natuurwaarde hier van groot belang is door de aanwezigheid of potentie van een grote biodiversiteit. De gemeente Gorinchem zorgt ervoor dat dit wordt beschermd en ontwikkeld. De stad kent meerdere van dit soort terreinen waar bijzondere plant- en diersoorten in voorkomen. Zo kun je vanaf de vestingswallen op verschillende plekken de knaagsporen van bevers zien die hier aan de waterkant aktief zijn. In de schemer is de kans het grootst dat je een bever spot.

Lingehaven draait op 100% groene stroom

De Lingehaven draait volledig op stroom van HVC. De energiemaatschappij is 100% groen, doordat ze zelf 2 afvalenergiecentrales hebben. Door dit restafval, dat voor meer dan de helft uit biomassa bestaat, te verbranden wordt er elektriciteit opgewekt. Daarnaast produceert HVC ook groene stroom door middel van windmolens en zonnepanelen. Hoe hun werkwijze eruit ziet ten opzichte van andere maatschappijen zie je hiernaast. Wij worden blij van die groene cirkel!

stroometiket 2019
stroometiket 2019