Duurzaam nieuws

golftest

Passanten kiezen graag voor ligplaats in binnenstad

De Gorcumse Lingehaven is een aanrader voor watersporters. Dat geven ruim negen op de tien passanten aan. Zij namen deze zomer deel aan een klanttevredenheidsonderzoek van de haven.

De meerderheid van de gasten die de enquête invulden, doet de haven ieder jaar ten minste één keer aan. Voor slechts 7% van de respondenten was het de eerste keer in Gorinchem. De charme van een ligplaats in de binnenstad wordt als voornaamste reden van het bezoek genoemd. Daarnaast geeft maar liefst de helft van de passanten aan dat ze de Lingehaven bezoeken vanwege de vriendelijkheid van het personeel.

Opvallend is dat het personeel soms gemist werd. Dit heeft vooral te maken met de overstap naar het digitale betalingssysteem AanUit.net en de aanscherpte corona-maatregelen, waardoor gasten werden opgeroepen zo min mogelijk naar kantoor te komen. Juist om die redenen liep het Lingehaven-personeel zelf nog vaker langs de schepen. De overstap naar AanUit.net stemt op zichzelf wel tot tevredenheid. Bijna zeven op de tien gasten geven aan hier (zeer) tevreden over te zijn.

10% duurzaamheidskorting met AanUit.net

In 2020 maakte de Lingehaven de overstap naar AanUit.net. Dit betekent dat je gewoon vanaf je boot kunt betalen met een mobiele telefoon, tablet of laptop. Passanten kunnen deze zomer ook nog steeds op het Lingehavenkantoor betalen. Via AanUit.net krijg je echter wel 10% duurzaamheidskorting.

De Lingehaven koos onder andere uit duurzame overwegingen voor deze nieuwe betaalmethode. Contante betalingen zijn belastender voor het milieu, bijvoorbeeld vanwege het vervoer van munt- en briefgeld. Daarnaast besparen we met AanUit.net op papier en administratie. Met de betaalmethode zetten we dus weer een nieuwe stap in onze groene ambities.

app

Lingehaven wordt papierloos

Lingehaven heeft ervoor gekozen om af te stappen van de niet-duurzame papieren folders. Alle relevante informatie delen we voortaan via onze website, social media en de nieuwsbrieven (ga naar onze homepage om aan te melden). Daarnaast worden de vitrines langs de haven voorzien QR-codes. Met je mobiele telefoon kun je deze codes scannen, waarna je automatisch bij de juiste informatie op onze website terecht komt.

Corona-maatregelen via QR-code

In deze tijden van corona neemt de Lingehaven maatregelen voor een veilige situatie. Via de QR-code op alle stroom- en waterpalen ontdek je de regels en versoepelingen die steeds voor ons gelden. Zo ontstaat er geen papierverspilling en heb je de actuele corona-informatie altijd digitaal binnen handbereik.

actueel3

Opruimronde door de haven

Zwerfafval is een wereldwijd vraagstuk waar wij als haven aandacht aan besteden. In voorbereiding op het zomerseizoen wordt er jaarlijks een opruimronde door de haven gedaan door de duikers van Maksor Diving. Het afval onder het wateroppervlak wordt er dan uitgehaald. Dat is goed voor de veiligheid én voor het milieu.

actueel1

Verzamel zwerfafval en betaal geen kajakhuur

Voor €10,- per dag(deel) huur je bij de Lingehaven al een fiets of een kajak. Het is een groene manier om de mooie omgeving te leren kennen. Maar je kunt een kajak ook gratis huren als je het eerste uurtje in de haven blijft. De voorwaarde is dan dat je hem gebruikt om ronddobberend vuil mee op te vissen. Je krijgt van ons een vuilniszak, handschoenen en een prikstok mee.

actueel2

Op loopafstand bevers spotten

De stadswallen in 'onze achtertuin' zijn aangemerkt als natuurterrein. Dit betekent dat de natuurwaarde hier van groot belang is door de aanwezigheid of potentie van een grote biodiversiteit. De gemeente Gorinchem zorgt ervoor dat dit wordt beschermd en ontwikkeld. De stad kent meerdere van dit soort terreinen waar bijzondere plant- en diersoorten in voorkomen. Zo kun je bij het Dalempoortje (kleine 10 minuten lopen vanaf de Lingesluis) iedere avond rond de schemering een bever spotten. Ga het poortje onderdoor en blijf zo stil als mogelijk op de houten brug staan.

Lingehaven draait op 100% groene stroom

De Lingehaven draait volledig op stroom van HVC. De energiemaatschappij is 100% groen, doordat ze zelf 2 afvalenergiecentrales hebben. Door dit restafval, dat voor meer dan de helft uit biomassa bestaat, te verbranden wordt er elektriciteit opgewekt. Daarnaast produceert HVC ook groene stroom door middel van windmolens en zonnepanelen. Hoe hun werkwijze eruit ziet ten opzichte van andere maatschappijen zie je hiernaast. Wij worden blij van die groene cirkel!

stroometiket 2019
stroometiket 2019