Open Havendag

golftest

Open Havendag

Startsein aan begin van het vaarseizoen

Om de verspreiding van het corona-virus te voorkomen mochten er in 2020 volgens de landelijke maatregel geen evenementen plaatsvinden. Ook de Open Havendag 2020 werd helaas gecanceld. Hoe dit er in 2021 uitziet is nog  lastig te zeggen. We hopen het allerbeste. Uiteraard melden we nieuws op de website.

Open Havendag staat gepland op 29 mei 2021, de Mini-Marinedagen op 28 en 29 mei 2021. De organisatie denkt ook na over mogelijkheden en kansen bij een coronaproof versie. Goede ideeen zijn altijd welkom!

In 1987 werd de opening van de vernieuwde Lingehaven groots gevierd met een open dag. Het gedeelte Linge dwars door de Gorcumse binnenstad was een prachtige passantenhaven geworden. Dat was wel een feestje waard. Sindsdien is de Open Havendag een terugkerend evenement aan het begin van het recreatieve vaarseizoen. De braderie kent al jaren een grote diversiteit aan deelnemers. Bezoekers struinen langs gezellige kraampjes met rommelmarktspullen, kleding en curiosa, maken kennis met verschillende bedrijven en toeristische trekpleisters, doen mee aan één van de vele demonstraties en genieten van lekker eten en drinken bij de foodtrucks.

marine

"Voor het eerst zou de Koninklijke Marine zo groots zou uitpakken buiten de eigen Marinedagen in Den Helder"

Mini Marine Dagen

De Koninklijke Marine zou in 2020 de Mini Marine Dagen Gorinchem organiseren tijdens de Open Havendag. Helaas werd dit door coronamaatregelen afgezegd. Laten we duimen dat het in 2021 gaat lukken.

De Open Havendag gaat al heel wat jaren mee. De organisatie probeert toch iedere keer iets leuks of anders te bedenken. De Mini Marine Dagen zijn daar een mooi voorbeeld van. Dat Gorinchem een geschiedenis heeft als garnizoenstad weet ook de Koninklijke Marine. Al 33 jaar verzorgt de Koninklijke Marine tijdens de Open Havendag demonstraties Buiten de Waterpoort en nemen zij, waar mogelijk, een schip mee waarop rondleidingen worden gegeven.

In 2020 zouden de mariniers voor het eerst de Mini Marine Dagen organiseren. Op vrijdag voor schoolkinderen in de regio en op zaterdag voor het publiek van de Open Havendag. Hiermee zouden ze grootser uitpakken dan ooit, met meerdere schepen en vele demonstraties op het land. Het zou zelfs voor het eerst zijn dat de Koninklijke Marine zo groots uitpakt buiten de eigen Marinedagen in Den Helder. Dit is nog nooit gebeurd in Nederland en daar zijn wij als Lingehaven trots op. We duimen dat het in 2021 gaat lukken.