Open Havendag

golftest

Open Havendag

Startsein aan begin van het vaarseizoen

Om de verspreiding van het corona-virus te voorkomen is de landelijke maatregel ingesteld dat evenementen niet plaats mochten vinden in 2020. Ook de Open Havendag Gorinchem moest helaas worden geannuleerd door deze maatregelen.

De volgende Open Havendag staat gepland op 29 mei 2021.

Hoe de wereld er in 2021 uitziet met COVID-19 en eventuele maatregelen is nog onduidelijk. Wanneer er meer bekend is over evenementen in 2021 en hoe die eruit kunnen zien, laten we dat weten via de website.

In 1987 werd de opening van de vernieuwde Lingehaven groots gevierd met een open dag. In plaats van drooglegging was het stuk Linge dwars door de Gorcumse binnenstad een prachtige passantenhaven geworden. Dat was wel een feestje waard. Sindsdien is de Open Havendag een terugkerend evenement aan het begin van het recreatieve vaarseizoen. De braderie kent al jaren een grote diversiteit aan deelnemers. Bezoekers struinen langs gezellige kraampjes met rommelmarktspullen, kleding en curiosa, maken kennis met verschillende bedrijven en toeristische trekpleisters, doen mee aan één van de vele demonstraties en genieten van lekker eten en drinken bij de foodtrucks.

marine

"Voor het eerst zou de Koninklijke Marine zo groots zou uitpakken buiten de eigen Marinedagen in Den Helder"

Mini Marine Dagen

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus konden ook de Mini Marine Dagen in 2020 niet doorgaan.

De Open Havendag gaat al heel wat jaren mee, maar de organisatie probeert er iedere keer weer een vernieuwende draai aan te geven. Neem bijvoorbeeld de Mini Marine Dagen die dit jaar voor het eerst plaats zouden vinden. Want dat Gorinchem een geschiedenis heeft als garnizoenstad, is ook bij de Koninklijke Marine niet onopgemerkt gebleven. Al 33 jaar verzorgen zij tijdens de Open Havendag demonstraties Buiten de Waterpoort en nemen zij, waar mogelijk, een schip mee waarop rondleidingen worden gegeven.

Dit jaar zouden de mariniers voor het eerst de Mini Marine Dagen organiseren. Op vrijdag voor schoolkinderen in de regio en op zaterdag voor het publiek van de Open Havendag. Hiermee zouden ze grootser uitpakken dan ooit, met meerdere schepen en vele demonstraties op het land. Het is zelfs voor het eerst dat de Koninklijke Marine zo groots uitpakte buiten de eigen Marinedagen in Den Helder. Dit is nog nooit gebeurd in Nederland en daar zijn wij als Lingehaven trots op. Hopelijk krijgen wij volgend jaar een herkansing.