lingehaven@gorinchem.nl     0183 65 93 14
Open Havendag: ‘Daar zit muziek in’

Open Havendag: ‘Daar zit muziek in’

Tot vorig jaar was er altijd levendige muziek op de Open Haven Dag. De mannen van de Gorcumse band Egt Herrie bliezen de longen uit hun lijf en en passant wisten ze nog enkele blaaskapellen zo gek te krijgen om ook langs de haven en door de winkelstraatjes van Gorinchem te lopen. Ondanks een geslaagd experiment met enkele koren in 2018, werden de blaasorkesten toch wel gemist. De altijd inventieve organisatie benaderde collega op het stadhuis Arno Slosser. “Ik heb zelf een keer tijdens de botenbeurs met ons blaasorkest Zwajé de la Mimol opgetreden. Johan Hania benaderde mij of ik letterlijk de muziek op de Open Havendag weer nieuwe leven wilde inblazen.”

Arno lacht. “En ik nam direct contact op met mijn collega Jacqueline Blom, zij kent Gorinchem en – heel belangrijk – zij houdt tevens van organiseren.” De aangeschoven Jacqueline glimlacht ook. “Bijkomend voordeel voor Arno is dat hij gewoon zijn ding kan doen op die dag en dat is muziek maken. Vooraf kunnen we veel dingen samen regelen, maar op de dag zelf ben ik het aanspreekpunt voor de vijf orkesten die onze binnenstad bezoeken. Ze parkeren buiten de vesting en komen  via de Lange en Korte Brug de Westwagenstraat ingelopen.” Jacqueline, 30 jaar in Gorinchem woonachtig en druk met organiseren van diverse activiteiten binnen de kerk en de buurt waarin zij woont,  heeft nu al voorpret. “Naast deze activiteiten doe ik  ook bij de gemeente Gorinchem meer dan alleen boekhoudkundige klussen. Een van de voorbeelden daarvan is de introductiedag voor nieuwe ambtenaren en die hebben we er tegenwoordig weer genoeg.”

Arno en Jacqueline zijn directe collega’s van elkaar en kunnen dus doordeweeks snel schakelen met elkaar, mocht dat nodig zijn. “Inmiddels hebben we alle orkesten weten vast te leggen. Naast  Zwajé de la Mimol uit Zaltbommel, zullen ook bands uit Eindhoven, Zwijndrecht, Woudrichem en De Zilk optreden. Helaas was een van mijn favoriete orkesten dit jaar bezet, maar wie weet kunnen ze volgend jaar wel”, aldus Arno, die met zijn eigen muziekmaten ook door het land trekt en dus goede contacten heeft in het wereldje. “Wij spelen onder andere op de Vierdaagse van Nijmegen, in Lommel en op festivals in Voorthuizen en Sneek.  Ons repertoire is zeer breed van feestmuziek tot  popklassiekers. Ook de orkesten die deze dag komen zijn zeer breed in hun repertoire. Deze dag zijn er zeker verschillende stijlen te horen.” Op de Open Havendag zelf, hoeft Arno alleen maar te spelen. “Ik ontzorg hem helemaal met mijn takenpakket van praktische dingen, zoals parkeren en de route via onze pleinen naar de Lingehaven. Ook het uitdelen van consumptiebonnen hoort daarbij, want van muziek maken krijg je dorst…”, besluit Jacqueline.