lingehaven@gorinchem.nl     0183 65 93 14
Blauwe vlag

Sinds 2011 wappert de Blauwe Vlag in onze Lingehaven: een internationale milieuonderscheiding voor jachthavens en stranden die bewezen hebben schoon en veilig te zijn. Onze groene gedachte begon klein. Maar inmiddels zijn er veel duurzame stappen gezet en maken we onder andere gebruik van groene schoonmaakproducten, duurzame verlichting en schenken we op ons kantoor enkel koffie en thee aan met een gecertificeerd fairtade-keurmerk. Door onze extra inspanningen op het gebied van verduurzaming hebben we in 2017  ook de Groene Wimpel mogen ontvangen, de kers op de duurzaamheidstaart. Daar zijn we trots op! We hechten aan het behouden van onze Blauwe Vlag en Groene Wimpel. Als Lingehaven hebben we oog voor innovatie en kijken we altijd naar verbeterpunten. Wanneer je iets aanschaft is het slim om even pas op de plaats te maken: kan het anders, beter, groener, meer gericht op de toekomst? We hebben dan ook een MVO verklaring en sluiten ons aan bij het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Gorinchem waar we onderdeel van zijn.

Geniet jij ook bewust?

Als haven met Blauwe Vlag willen we je graag meegeven om bewust te genieten op het water én in onze haven. Wist je bijvoorbeeld dat er jaarlijks zo’n negen miljard kilo plastic in de oceanen eindigt – via de straat, sloot, rivier en de zee. De omgeving samen nog mooier maken, daar gaat het om. En dat begint met kleine stapjes waardoor jij zelf ook bijdraagt aan de bescherming van het milieu. Door zuinig om te gaan met water, energie en brandstof, door afval te scheiden, door milieuvriendelijke verf te (laten) gebruiken bij het onderhoud aan je schip en door andere pleziervaarders aan te moedigen ook zorgvuldig met het milieu om te gaan. Ondersteun jij deze beginselen van de Blauwe Vlag? Vraag dan een gratis blauw vaantje aan om in de mast te hangen!

Afval

De ondergrondse containers in de binnenstad zijn vrij toegankelijk.
Restafval:
hoek Peterbrug/hoek Visbrug
Glas/plastic: bij de Kalkhaven of op de Grote Markt
Papier: bij kantoor Lingesluis of Grote Markt
Batterijen/lampen: in de Jekko-bak in de wasruimte of op kantoor
Bilgewater: afgiftepunt bij collega-haven WSV De Merwede
Vuilwaterpomp: steiger bij Derde Waterkering (munt gratis afhalen bij kantoor)

(Magneet)vissen verboden

Van april tot oktober is het verboden om vanaf de kade in de haven en de sluis te vissen. Vissen vanaf de boot is in deze periode wel toegestaan. Daarnaast is magneetvissen het hele jaar door verboden. Reden is dat de rommel die veelal wordt achtergelaten op de steigers gevaarlijke situaties kan opleveren voor onze gasten. In plaats daarvan wordt de bodem van de haven ieder voorjaar twee dagen schoon gedoken door het professionele bedrijf Maksor Diving uit Werkendam. Aan het einde van deze dagen wordt het vuil opgehaald door reinigingsdienst Waardlanden.

Openbaar vervoer

Vrienden met het openbaar vervoer naar de haven laten komen of moet je zelf weg? Treinstation Gorinchem ligt op slechts tien minuten van de Lingehaven vandaan. Daarnaast kun je met het netwerk van Riveer overvaren naar de verschillende oevergemeenten. Plan jouw route op www.9292ov.nl.