lingehaven@gorinchem.nl     0183 65 93 14

Lekker groen bezig!

(H)eerlijke paaseieren

2de Paasdag brachten wij gekookte eieren bij onze passanten in de Lingehaven. Een paasontbijtje is immers pas compleet met een eitje! Natuurlijk waren dit eieren waar iedereen zich kiplekker bij voelt. Eieren met oog voor dier en en milieu, 3 sterren Beter Leven, afkomstig van een bedrijf dat gebruik maakt van zonnepanelen, eieren levert in composteerbare doosjes van zetmeel, kortom van een bedrijf dat innovatie hoog in het vaandel heeft staan.

Zwerfvuil aanpakken

Op zaterdag 14 april 2018 is er een schoonmaakaktie Lingehaven! Een initiatief van de Rotary Gorinchem waar we graag aan meewerken. Vuil vissen in de Lingehaven en op de steigers, Maksor Diving gaat te water en zoekt onder water naar vuil. Reiniging Waardlanden helpt door al het verzamelde vuil af te voeren. Lingehaven vindt het fantastisch dat er zo’n initiatief vanuit de stad komt. Zo houden we samen de haven boven en onder water schoon. Ook passanten en omwonenden kunnen natuurlijk meehelpen. Er wordt afgesloten met een hapje en drankje aan de haven.

Groene schoonmaak

Lingehaven is in 2018 compleet over gegaan naar groene schoonmaak producten. Producten met een groen keurmerk die dus minder belastend zijn voor natuur en milieu. En we maken daarnaast ook schoon met microvezel wat zelfs zonder schoonmaakmiddel gebruikt kan worden. Wat staat er eigenlijk bij u aan boord? Vaak zijn er prima alternatieven voorhanden. Pleziervaart is het mooiste wanneer het gebeurt met oog voor natuur en milieu.

Doppers

Lingehaven verrast af en toe een gast in de haven met een Dopper. Als het aan Dopper ligt leven we straks in een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid single-use plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Dopper is een social enterprise. Winst is niet het doel; impact op een betere wereld wel. Maximaal hergebruiken en minimaliseren waardevernietiging. De duurzame duurzame design fles voor drinkwater.

Zomer schoonmaak zwerfafval haven

In juli en “een verkeerde wind” lag er weer zoveel vuil in onze Lingehaven opgehoopt dat we het niet langer wilden aanzien. Twee van onze zomerkrachten zijn op vrijdag 27 juli, een bloedhete dag, de haven ingegaan, met stalen roeiboot en met kajaks om overal in de haven te vissen op afval. Gewapend met knijpstokken en vuilniszakken hebben ze een enorme hoeveelheid rommel uit de haven gevist. Vier grote vuilniszakken vol was het resultaat. Uiteraard is het verdrietig dat dit nodig is. Maar de haven ziet er nu weer geweldig uit en we hopen dat dit weer even zo blijft. Helpen jullie mee met schoon houden?

Parasols

Onze parasols waren na tien jaar aan vervanging toe. Gaten in het te slappe doek en dunne textiel door het trotseren van weer en wind bij ons havensluiskantoor. De standaard en armatuur van de parasols waren nog in goede staat. Vervangen wel zonde dus. Daarom is ervoor gekozen om de parasols opnieuw te laten bekleden. Dat is vakkundig door het bedrijf THOM uit deze regio gedaan. Het ziet er weer keurig uit en we kunnen weer jaren vooruit. Voortaan wijzen we mensen niet meer het kantoor met ” bij die groene grote parasol daar” voortaan is het “bij die grote zwarte parasol daar”.